RSS

Florence, εικονικο πληκτρολογιο

19 Δεκ.

Το να εχετε μια εφαρμογη για εικονικο πληκτρολογιο διαθεσιμη στον υπολογιστη σας, ειναι μια πολυ καλη σκεψη για διαφορους λογους. Καταρχας, ανα πασα στιγμη μπορει να χυσεται καφε/χυμο στο πληκτρολογιο σας και να τα παιξει, οποτε εκεινη την στιγμη αν θελετε να γραψετε κατι δεν θα μπορειτε. Το εικονικο πληκτρολογιο μπορει καλλιστα να χρησιμοποιηθει με μια εφαρμογη για home theatre οπως πχ. το xbmc η γενικα αν εχετε φτιαξει ενα HTPC, να μπορειτε να το χειριζεστε μονο με το ποντικι και να μην χρειαζεστε πληκτρολογιο.

Το Ubuntu εχει ηδη εγκατεστημενο μια τετοια εφαρμογη που λεγεται onboard. Για να την δειτε δωστε στο τερματικο την εντολη onboard και θα ανοιξει. Δυστυχως οπτικα ειναι πολυ ασχημο το πληκτρολογιο και γενικα η εφαρμογη ειναι περιορισμενον δυνατοτητων.

Γι’ αυτο και εμεις θα εγκαταστισουμε μια αλλη εφαρμογη, το Florence. Ειναι ενα εικονικο πληκτρολογιο με πολυ καλυτερη εμφανιση απο το onboard και με καποιες ιδιαιτερες δυνατοτητες που ειναι πολυ χρησιμες, οταν χρησιμοποιειτε την εφαρμογη σε ενα πχ. HTPC ή CarPC.

Eγκαθιστουμε τα απαραιτητα πακετα:

sudo apt-get install build-essential libxml2-dev libgconf2-dev libglade2-dev libatspi-dev libcairo2-dev gnome-doc-utils librsvg2-dev gettext libnotify-dev libxtst-dev intltool libpanel-applet2-dev

Κατεβαστε την εφαρμογη απο εδω η ιστοσελιδα του προγραμματος ειναι εδω αν θελετε να δειτε περισσοτερες πληροφοριες. Μεσα απο το τερματικο πηγαινουμε στον καταλογο που κατεβασαμε την εφαρμογη και δινουμε με την σειρα τις παρακατω εντολες:

tar -xjvf florence-0.5.0.tar.bz2
cd florence-0.5.0
./configure --prefix=/usr
make
sudo make install

Για απεγκατασταση, στον φακελο που ειστε δινεται: sudo make uninstall

Για να το ρυθμισετε καντε δεξι κλικ στο εικονιδιο και πατηστε Preferences. Η σημαντικοτερη λειτουργια που εχει αυτο το πληκτρολογιο ειναι οτι μπορειτε να το ρυθμισετε ωστε να παραμενει κρυφο και μονο οταν επιλεξετε ενα edit box τοτε να βγαζει ενα μικρο εικονιδιο το οποιο αν το επιλεξετε εμφανιζετε το πληκτρολογιο. Ετσι δεν χρειαζετε εσεις να ανοικλεινετε την εφαρμογη και δεν σας εμποδιζει κατα την εργασια σας με τον υπολογιστη.

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε